VERHOEVEN PARKET
RESTAURATIES - TRADITIONEEL PARKET - VLOERDELEN - HOUTEN VLOEREN

Tel: 06 53 312298 - Email: info@parketvloeren.nl 

BLOG

HOME  /  BLOG

Verkleuring van houten vloeren

Altijd als we bij Verhoeven Parket een houten vloer laten zien is dat een uitgekleurd monster. Het is daarom erg belangrijk dat er borden/monsters worden getoont die "Op kleur" zijn.


Pas er dus altijd voor op dat u voorbeelden te zien krijgt die op kleur zijn. Het heeft geen enkele zin om monsters te bekijken die hagelnieuw gemaakt zijn omdat deze onherroepelijk verkleuren. Daarom is het zo moeilijk om een houten vloer te kiezen van een foto. U kunt wel foto's meenemen zodat wij een idee krijgen wat u wilt om uw vloer te kiezen.


De reden dat houten vloeren niet realistisch te fotograferen zijn is het feit dat ze bij iedere lichtinval een ander effect geven. Dit maakt een houten vloer zo interessant en mooi.


Het hangt helemaal af van de afwerking en de houtsoort. Exotische houtsoorten kunnen flink verkleuren, soms wel van lichtgeel/bruin naar donkerrood. Een onbehandelde eiken vloer zal geler worden, evenals een grenen vloer.


Die verkleuring is een parabolische actie die de eerste drie maanden het sterkst zal zijn. Daarna zal een houten vloer veel minder verkleuren.


We moeten hier twee dingen onderscheiden. Ik praat hier over de verkleuring die in het hout zelf plaatsvindt. Daarnaast heb je nog de afwerking die er op gaat die wel of niet of gedeeltelijk verkleurd. Hierover kunt u de info vinden bij de fabrikant/leverancier van de lak of olieafwerking. Veelal zullen de acrylaat lakken niet zo sterk vergelen als de PU lakken. En de olieafwerkingen verkleuren over het algemeen meer dan de lakken.


Een eikenhouten vloer kan tegenwoordig in 48 kleurtinten afgewerkt worden. Meestal is de verkleuring hierbij lang niet zo sterk als bij een eiken vloer zonder kleurpigment. Ook als u een eiken vloer een onbehandeld beeld wilt geven en toch een lak erop dan zijn hier diverse oplossingen voor.


Laat u zich hierover goed informeren bij uw parket vakhandel om teleurstelling te voorkomen en ga altijd naar houten vloeren kijken bij een vakhandel die uitgekleurde stalen heeft.