VERHOEVEN PARKET
RESTAURATIES - TRADITIONEEL PARKET - VLOERDELEN - HOUTEN VLOEREN

Tel: 06 53 312298 - Email: info@parketvloeren.nl 

BLOG

HOME  /  BLOG

Energievriendelijk en houten vloer?

We zijn allemaal bezig met energievriendelijk denken in verband met de klimaatprognoses. Hierbij probeer ik duidelijk te maken hoe je dat het beste kunt toepassen bij houten vloeren.


Regelmatig heb ik discussies over het klimaat en de houten vloeren die we leveren. 


In ons vak is het zo dat het basismateriaal, de houten vloer, al eeuwenlang een geliefd onderwerp van ons interieur is.

Echter de ontwikkeling in ons vak is te vinden in de verwerkingsmaterialen en de werkmethodes. Hier zien we dat er continu verbeteringen plaatsvinden. Lijmen, lakken, oliën en de gereedschappen worden voortdurend aangepast aan de actuele milieunormen. Bovendien is eikenhout de meest voorkomende vloer die wij leveren. Deze is volledig FSC gekeurd en te voorzien van zo'n 39 tinten in lak of 2k olie.


Ik heb voortdurend klanten die mij vragen of een houten vloer wel geschikt is in het huis van de toekomst.

Ik kan dit uitleggen aan de hand van o.a. de Rw waarden van de diverse houten vloeren (Link). 


Verder is er nog een ander belangrijk element in de discussie: De leefbaarheid.


Als je je energievriendelijke huis van onder tot boven vol met PVC vloeren legt, zul je een onaangenaam klimaat ervaren. Je woont dan in een plastic zak met beperkte ventilatie.

Bijvoorbeeld de vloerverwarming: Als je een te lage Rw waarde hebt (PVC vloer 0,02) dan krijg je het vervelende verhaal van warmte fluctuatie. Immers de vloerverwarming is gemaakt om de vloer warm te houden en het is gebleken dat een rw waarde tussen de 0,07 en 0,12 Rw dient te liggen om warmteopname en warmteafgifte optimaal te houden. En dat zijn nu precies de waarden waarbinnen ons gehele parket- en houten vloeren assortiment vallen. 


Conclusie: Pas op dat je leefklimaat niet ten onder gaat bij het kiezen van een vloer!